Busy, busy, busy.. Perceptie of waarheid?

‘De afgelopen maanden zijn zo druk, ik kom niet eens toe aan het schrijven van mijn volgende blog.’ Voor mijzelf een herkenbare gedachte in de afgelopen maanden. En ondanks dat ik tegen mezelf zeg dat dit slechts een mindset is, merk ik toch dat ik niet de tijd vind om een blog te schrijven. Of is het: er de tijd niet voor maak…

Gelukkig heeft iedereen toch echt zelf de keuze, om te besluiten tijd te maken voor het schrijven van een blog, of een andere taak die je al enige tijd uitstelt. Je kunt tenslotte zelf verantwoordelijkheid nemen, ‘voor in de bus gaan zitten’ en ervoor kiezen in actie te komen. En ondanks dat ik geloof dat iedereen wel eens te maken heeft met uitstelgedrag, is het de kunst om toch in actie te komen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je dan ook daadwerkelijk in actie komt, dan wel kan genieten van jouw uitstelgedrag? Want hoe fijn zou het zijn, als je in ieder geval kunt lachen om jouw eigen (uitstel)gedrag?

Mindset veranderen
Ook hierin gaan mijn gedachten weer uit naar persoonlijkheidsvoorkeuren, wat weer veel zegt over mijn focus en interesse. Waar de ene persoon behoefte heeft aan structuur en deadlines, zodoende ook deadlines stelt en deze vervolgens nakomt, heeft de ander een voorkeur voor een taak zonder deadline. Maar zonder deadline kan het dan een valkuil worden dat er uiteindelijk niets gebeurt. Tot het moment daar is, je moe wordt van jouw eigen gedrag en dat je besluit in actie te komen, jouw mindset verandert en het gewoon gaat doen!

Perceptie is projectie
Het van jezelf ‘afschrijven’ is dan een manier, middels een blog over uitstelgedrag, mindset en perceptie. Maar hoe werkt zoiets als mindset nou? Een treffend voorbeeld heb ik tijdens een training mogen ervaren, hoe het werkt met focus en perceptie. Probeer namelijk de komende 15 seconden eens zoveel mogelijk voorwerpen met de kleur geel te vinden. Gelukt? Wijs dan nu zo snel mogelijk een blauw voorwerp aan…

Hoe was dat om te doen? Sommige mensen vinden snel een blauw voorwerp, maar het zou ook kunnen dat je daar wat meer moeite mee hebt. Want ga op zoek naar geel en je vindt geel, terwijl als je op zoek gaat naar blauw, je blauw zult vinden. En zo werkt het ook met kansen vs. beperkingen, positief vs. negatief, goed vs. fout. Blijft de belangrijkste vraag over: waar focus jij je voor vandaag op?