De top van Afrika bereikt! Inzichten om te delen…

Na maanden van fundraising en voorbereiding, zowel fysiek als mentaal, was het dan eindelijk zover. Donderdag 28 januari vertrok ik naar Tanzania om samen met 24 medeklimmers de bijna zesduizend (5895) meter hoge Kilimanjaro te beklimmen. Het doel: zoveel mogelijk geld bijeenbrengen voor War Child. Maar daarnaast uiteraard ook de persoonlijke uitdaging. Het werd een succesverhaal. In de vroege ochtend van vrijdag 5 februari 2016 stonden we op het hoogste punt van Afrika. Een vraag die mij achteraf bezig houdt is: Welke lessen kan ik hier nou uit halen?

Step by step, inch by inch
Ik neem jullie graag mee in de context van de challenge: zeven dagen wandelen – en soms ook afzien – in wonderschone natuur, slapen in tentjes onder de meest prachtige sterrenhemel, geen sanitair, geen mobiel bereik en geen wifi. De ultieme omstandigheden die je helpen om te leven in hét moment en te focussen op de dag van vandaag. Natuurlijk hadden we een einddoel, een stip op de horizon, maar daar konden we slechts komen door vandaag simpelweg onze ene voet voor de andere te blijven zetten. Onze (expeditie)leider speelde een belangrijke rol in deze mindset. Elke avond keken we tijdens de briefing slechts één dag vooruit. We kregen alleen de informatie die we nodig hadden om ons goed te kunnen voorbereiden op de volgende dag. Vragen over andere dagen dan vandaag werden niet beantwoord. Het klinkt rigide, maar deze leiderschapsstijl heeft mij geholpen om optimaal van elke stap te kunnen genieten.

Kili1

What gives you energy?
Zelfinzicht zorgt ervoor dat je weet waar jij energie van krijgt en wat jou energie kost. En als je iets nodig hebt om de top van de Kilimanjaro – of een willekeurig ander uitdagend doel – te bereiken, dan is het energie. Zo wist ik maar al te goed dat ik energie uit andere mensen haal. Ondanks het feit dat ik enorm genoten heb van alle stilte en alle rust was het contact met mijn medeklimmers inderdaad mijn grootste krachtbron op de berg.

One goal does not fit all
Op dag 1 raakte ik in gesprek met één van mijn medeklimmers. De vraag die ons bezig hield was: wat is nou eigenlijk ons einddoel? Lag deze op het dak van Afrika of was het doel om veilig en gezond weer aan de voet van de berg te verschijnen? Het werd me al snel duidelijk dat het persoonlijke einddoel er niet voor iedereen hetzelfde uit zag. Zo hielp het mij om dag 7 als einddoel voor ogen te houden, zodat ik optimaal kon genieten van alle dagen. Maar zo werkte het blijkbaar niet voor iedereen…

Kili3

TEAM – Together Everyone Achieves More
Dat we dit avontuur allemaal waren aangegaan om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor War Child stond als een paal boven water. Het was bijzonder om te ervaren hoe een vertrouwensband tussen voor elkaar relatief onbekende mensen – mede door middel van zo’n sterk gemeenschappelijk doel – zo snel kan groeien.

Onvoorstelbaar hoe snel een team het als vanzelfsprekend ziet om elkaar te steunen door dik en dun. De mensen die zich sterk voelden droegen zorg voor de mensen die een minder goede dag hadden, iets wat per dag sterk kon verschillen. Ik kan met recht zeggen dat dit één van de meest bijzondere teams is waar ik ooit onderdeel van heb mogen zijn.

Helaas heeft niet ieder team de mogelijkheid om gezamenlijk de Kilimanjaro te beklimmen. Daarom wil ik mijn top 4 aan inzichten omtrent teameffectiviteit – geïnspireerd door de top van Afrika – graag met jullie delen:

1.    Begin met een gezamenlijk, (zeer) uitdagend doel als stip op de horizon;

2.    Benader dit doel step by step en focus op de taak en acties van vandaag;

3.    Geniet optimaal van de reis en het proces, gebruik ‘enjoy the journey’ als mantra;

4.    Definieer de ‘energiegevers’ van de verschillende teamleden en zet deze in om jezelf en elkaar te motiveren;

Rest mij één prangende vraag: Is jouw team klaar voor een TOPprestatie?

Kili4

Voor War Child
We haalden met alle klimmers al meer dan € 300.000 op voor War Child. Een prachtig resultaat waarvoor ik enorm dankbaar ben. Wat een voorrecht om op deze manier ons steentje te kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor zo veel oorlogskinderen.

Het werk van War Child gaat door en onze actie ook. Doneren kan nog steeds! Ben jij onder de indruk van ons verhaal en wil je graag nog een steentje bijdragen? Dat kan via www.warchild.nl/actie/kili-challenge-insights-benelux