Focus en lef, de basis voor persoonlijk leiderschap

De afgelopen weken ben ik veelvuldig in contact gekomen met het thema leiderschap. Tijdens verschillende seminars, masterclasses, interviews en andere evenementen leek het steeds weer uit te komen op dat ene thema: leiderschap. De ene keer ging het meer over situationeel leiderschap, het andere moment stond juist meer in het teken van authentiek en persoonlijk leiderschap. 

De eenvoud van leiderschap

Goed mogelijk dat dit komt, doordat het thema leiderschap mijn aandacht en focus heeft. Zo blijkt maar weer, dat wat je aandacht geeft, groeit. Al deze inspirerende momenten zorgden ervoor dat mijn interesse in leiderschap alsmaar groter werd. Nu is en wordt er veel geschreven over leiderschap, vanuit verschillende invalshoeken en theorieën. Tijdens een seminar van een erkend spreker werd mij duidelijk dat het echter veel eenvoudiger kan. Hij bracht persoonlijk leiderschap namelijk terug naar twee eenvoudige principes: focus & richting, gekoppeld aan lef.

Eerder heb ik blogs gewijd aan situationeel leiderschap en persoonlijkheidsvoorkeuren, voor mij zijn deze beide nog steeds zeer nauw verbonden met leiderschapsontwikkeling. In mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling helpen deze twee theorieën mij ook, onder andere om de juiste focus te bepalen en daarin ook het lef te tonen om hier acties aan te koppelen. En lukt dit altijd? Nee, tuurlijk niet. Maar gelukkig wel steeds vaker.

De weg naar de top

Dit maakt dat ik zowel in mijn rol als recruiter, als in mijn rol als coach / trainer, steeds vaker datgene doe dat past bij mijn persoonlijkheid, mijn persoonlijke ‘why’ en doe ik steeds vaker datgene waar ik blij en gelukkig van word. En omdat ik ook houd van uitdaging, vernieuwing en afwisseling, en graag een bijdrage lever aan de maatschappij, heb ik weer een fantastische uitdaging gevonden. Eind januari beklim ik met het Insights Benelux team de Kilimanjaro voor Warchild. De Kilimanjaro is met bijna 6000 meter, de hoogste berg van Afrika. Focus, lef en persoonlijk leiderschap zullen dan zeker nodig zijn, voor succes richting
de top.

Ik kijk er naar uit. Want hoe gaaf is dit om te doen! EKilimanjaron ook hierin geldt weer, dat wat je aandacht geeft, groeit… Dus zodoende vraag ik dan ook expliciete aandacht voor dit goede doel en deze challenge: steun ons en Warchild.

Focus en lef: de eenvoud van persoonlijk leiderschap. Deze principes zullen mij helpen in de weg richting de top, zowel letterlijk als figuurlijk. En wil jij ook successen boeken en de top bereiken? Naast het hebben van focus en een plan is het nog essentiëler om hier acties en lef aan te koppelen.