Werkgeluk: een luxeprobleem?

Generatie Y, net als ik geboren tussen pakweg 1985 en 2000, heeft het zwaar. Collega trainer en consultant Itamar Sharon introduceerde een treffende term: de Happyholic. De tegenstelling zit ‘m al in het woord: geluk en verslaving. De twintigers en begin dertigers van nu zijn opgegroeid met de boodschap dat ze vooral moeten doen wat ze leuk vinden. Een fantastisch uitgangspunt. Maar de crux zit in het woord moeten. Dat leidt tot een spagaat. Of hebben we het hier over een luxeprobleem?

De druk op generatie Y is groot. We volgen elkaar op social media, posten een foto van onze sportieve prestatie, gevolgd door een bericht over onze (altijd succesvolle!) challenge op werkgebied of over onze actie voor het goede doel. En natuurlijk doen we verslag van onze geweldige vakanties en vriendengroepen. Wat vooral opvalt? Je ziet alleen maar vrolijke hoofden. Want het moet altijd leuk zijn. Alles moet leuk zijn. En positief. En dan ook nog eens betekenisvol, want daar word je door je peers op beoordeeld. Rijd je een elektrische auto, zet je je in voor mensen die het slechter hebben dan jij, (hoe) draag je bij aan een betere wereld? Gelukkig zijn lijkt een kwestie van presteren geworden.

We moeten authentiek zijn, betekenisvol en gelukkig. Privé en in werk, de scheiding tussen die twee werelden is vrijwel verdwenen. Dat is pittig. Want niemand kan constant met een big smile dertig ballen in de lucht houden zonder kramp in zijn kaken te krijgen. Geen wonder dat de burnout vooral bij jongeren steeds vaker voorkomt.

‘NIEMAND KAN CONSTANT MET EEN BIG SMILE DERTIG BALLEN IN DE LUCHT HOUDEN ZONDER KRAMP IN ZIJN KAKEN TE KRIJGEN’

We ontlenen onze identiteit voor een groot deel aan het werk dat we doen. En ook daarin wil generatie Y betekenisvol zijn én doen wat ze leuk vinden. Als we net zijn afgestudeerd of pas begonnen in onze eerste echte baan, zijn we nog niet zo bezig met de vraag of het wel onze droombaan is. We hebben werk, verdienen meer dan het dubbele van wat we als student te besteden hadden en het fenomeen werkgeluk lijkt een luxeprobleem, ver van ons bed. Maar als we eenmaal iets langer aan het werk zijn, gaan we kritisch kijken en zouden we zomaar kunnen ontdekken dat we meedraaien in een tredmolen die onze energie dreigt op te slurpen zonder dat er nieuwe energie voor in de plaats komt. Dan blijkt werkgeluk opeens een basisvoorwaarde om te kunnen groeien en zelfs een voorwaarde om te kunnen blijven functioneren.

Dan is het tijd voor de Happyholic om zichzelf kritisch onder de loep te nemen en te onderzoeken wie hij écht is en wat-ie écht wil. Vervolgens is het een kwestie van lef hebben en aan de bel trekken bij de werkgever om te praten over wat hij nodig heeft. Een goed werkgever gaat die challenge aan. Die realiseert zich dat generatie Y de inspiratie en innovatie voor de toekomst van de organisatie vormt. En een echt goede werkgever zal de Happyholic zelfs stimuleren om te onderzoeken hoe hij het beste uit zichzelf kan halen en optimaal betekenisvol kan zijn voor zichzelf en voor de organisatie. Want die werkgever realiseert zich dat daarmee ook op termijn optimaal wordt bijgedragen aan het succes van de organisatie. Een echt goede werkgever weet namelijk al dat werkgeluk geen luxeprobleem is.